Bugün sizlerle dava zamanaşımı hesaplaması konusunda 2021 güncel bilgileriyle, özet haber misali açıklamasını bilgilendirme amaçlı ele alacağız. Dava zamanaşımı nedir bu sayede sanıyoruz bilgi verirken, okur yani vatandaş mantığıyla dava zamanaşımını kesen sebepler 2021 yılı misallerini de sorularla daha da açarız.
Ceza hukuku yanı sıra borç hukukun noktasında da zaman aşımı kavramı çoğunlukla kullanılmaktadır. Bu ifadelerin ne anlama geldiği özellikle davaları olan, insanlar tarafından merak edilmektedir. Öncelikle sayın okur, hukuk ile ceza davaların zamanaşımı süreleri farklılık göstermektedir. Ayrıca yazının başında da ifade edilmekte faydası olacaktır ki hukuki konularda sadece araştırma yapmakla yetinmeyiniz, güncel durumlar için avukatınıza danışınız.
Zamanaşımı kavramı, hukuk kurallarına göre ilgili kişilere tanınmış olan hakların ya da haklar sebebiyle oluşan yükümlülüklerin, ilgili yasalarla belirlenen süreyi geçmesine, hukuken zamanaşımı denmektedir. Yani, zamanaşımı gerçekleşmesi halinde hüküm sona ermiş olur. Bundan ötürü zamanaşımı hukukta, hak düşmesine neden olan hal olarak ifade edilir.
Davalarda zamanaşımları iki türde ele alabilirz!:
Ayrıca belirtmek gerekir ki zamanaşımı kesilmesinin bir nedeni bulunuyorsa, bu halde sanık ya da şüphelilere uzamış zaman aşımı süresi de uygulanabilir. Yani dava zamanaşımı hesaplama 2021 yılı standart durumları, bundan sebep yanıltıcı olabilir. Türk Ceza Kanununun ilgili 66. maddesine göre en hafif suçlarda zaman aşımı 8 yıl olarak ifade edilirken, ayrıca yine aynı suçlarda uzamış zaman aşımı 12 yıl olabilmektedir.
Sayın okur, belirtmek gerekir ki Türk Ceza Kanununda dava zaman aşımları süreleri, ilgili davadaki suçlar için ayrı şekilde hesaplanmakta. Ayrıca kanunlarda belirlenmiş olan ilgili cezaların, üst sınırlarının dikkate alınması gerekmektedir. İlgili dava zaman aşımlarının hesaplanması noktasında daha ağır ceza gerektiren, nitelikli durumların dikkate alınması söz konusudur.
Alacak konularında ise dava zamanaşımını kesen haller HMK noktasında dava, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte açılmış olur, denilir (HMK m. 118). Devamında ise alacaklı alacağının bir kısmı için (diğer kısma ilişkin isteğini saklı tutarak) dava açmış ise, veya alacağının bir kısmı için icra takibinde bulunmuşsa, bu durumda zamanaşımı sadece dava veya takip edilen kısım için kesilir.
Dava zamanaşımı nasıl hesaplanır 2021 yılı bilgilendirmesine bu noktada devam edelim. İlgili dava zaman aşımı sürelerinin hesaplanması, suçun işlenmiş olduğu tarih dikkate alınmak kaydıyla, Türk Ceza Kanunun 66/1 maddesine göre hesap yapılır. İlgili söz konusu süre, olağan dava zaman aşımı süresi olarak da bilinmektedir. Sayın okur dava zamanaşımı kesilmesi konu başlığına devam edelim.
Dava zaman aşımı süresi geçerse, bu halde kamu davalarının düşmesine karar verilmesi söz konusudur. Bu bağlamda müebbet cezasına 25 yıl uygulanırken, ağırlaştırılmış müebbet cezası içinse 30 yıldır. Ayrıca 20 yıldan daha az olmamak koşulula hapis cezasındaysa 20 yılken, 5 yıldan daha çok 20 yıldan daha az olması gereken hapis cezalarındaysa 15 yıl geçmesi halinde, davanın düşmesine karar verildiği görülür. Dava zamanaşımını durduran hallere dair gelen sorulara da cevap verilecektir. Ayrıca sorularınıza göre örneğin dava harç hesaplama 2021 güncel bilgisinden konuya göre dava dilekçesi örneği veya dava vekalet ücreti hesaplaması konuları gibi konular da kaleme alınacaktır.
Davalar konusunda gelecek sorularınızla, örnek olarak tüketici kanunundan cevaplar yine Ülgen Hukuk ve Danışmanlık Bürosu sitesinde olacak. Güncel dosya çeşitlerinden 2021 son dakika hukuk haberlerine, bilgiler sunmaya gayret ediyor olacağız…
Uyarı, lütfen bu bilgileri genel bilgi olarak görerek, avukatınıza davanızla ilgili olarak ivedilikle mutlaka ama mutlaka danışınız.