Ülgen Hukuk ve Danışmanlık Bürosu haber mahiyetinde bilgiler paylaşmaya devam ediyor. Mağaza borç ödeme esaslarından kira veya boşanmaya her konuda, bilgi içeriğiyle karşınızdayız. Sözü uzatmadan kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye davası Yargıtay kararları gibi kararları işleyelim.
Bir kez daha kiracıları yakından ilgilendiren karara imza atan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kiracının mülkteki kullanımdan meydana gelen eskime veya bozulmadan sorumlu tutulamayacağı yönünde hükmünü açıkladı.
Konuya dair detaylarda, mülkünü işyeri olarak kiraya veren bir kişi, kiracısının projeye aykırı olarak değişiklikler yaptığını yanı sıra her türlü bakım işletme ve onarımın kiracıya ait olduğunu ileri sürerek, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Yapılan başvuru detaylarında mülk sahibi kişi, davalı ile aralarında kira sözleşmeleri bulunduğunu aktarırken, kiracının iş yerinde projeye aykırı birçok değişim gerçekleştirdiğini, aktardı. Oysa kira sözleşmesinde kiralanan mülkteki her türlü bakım, işletme, onarım ve hasar işlerinin kiracı tarafından karşılanacağının açıkça belirtildiği halde, söz konusu kiracının hasarları gidermediğini ileri sürdü. Mahkeme aracılığıyla ilgili yerdeki zarar miktarı ve onarım süresinin tespit edildiğini, akabinde tespit edilen hasar bedeli ile 4 aylık onarım süresi kira bedelinin tahsili amacıyla takip başlatıldığını fakat buna karşı davalının haksız yere takibe itiraz ettiğini aktararak itirazın iptaline karar verilmesini, talep etti.
Söz konusu gelişmeye dair ifadesinde, davalı kiracı, kiralanan taşınmazın teknik üniversite öğretim görevlileri tarafından yapılan inceleme sonucunda binaya güçlendirme yapılması veya yeniden inşa edilmesi gerektiği yönünde, rapor verildiğini dile getirdi. Davalı kişi, ilgili binada davacının bilgisi dışında projeye aykırı herhangi bir imalatlar veya yıkımların yapılmadığını ifade ederken, gerekli bakım ve tadilatların yapıldığını, ayrıca binanın deprem riski dolayısıyla zorunlu şartlarla boşaltıldığını ve binanın yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini, aktararak davanın reddini yönünde talepte bulunuldu. Sayın okur kira tespit davası Yargıtay kararları 2021 yılı kararları da burada olacak derken, konuya devam edelim.
İlgili mahkeme davanın kabulüne, davalının icra dosyasına yapmış olduğu söz konusu itirazının iptaline, takibin devamına, alacak yargılamayı gerektirdiğinden davacı yararına icra inkar tazminatı takdirine yer olmadığı yönünde karar açıklandı.
İlgili kararı kiracı da mülk sahibi de temyiz etti. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi davalının, hor kullanma tazminatına yönelik itirazını haklı buldu. Daire; kiracının sözleşmeye uygun olarak kullanma neticesinde oluşan eskime ve bozulmalardan sorumlu olmadığına, ayrıca kötü kullanım sebebiyle oluşan zarar ve hasardan sorumlu olduğuna hükmederek, ilgili mahkeme kararını bozdu. Yeniden yapılan yargılamada mahkeme, ilgili davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ayrıca davalı taraf, kararı temyiz edince bu kez devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi konuya dahil oldu. Yargıtay ilgili kararında, 14 yıl süresince mülkte olağan kullanımdan kaynaklı bozulmalar meydana geldiği hatırlatıldı. Karar metninde şu ifadelere yer aldı:
“Yapılan hesaplama sonucunda 14 yıllık yıpranma payının da yüzde 17 oranında olacağı belirtilerek, neticeye ulaşıldığı anlaşılmaktadır. Kiracı sözleşmeye uygun olağan kullanma dolayısıyla oluşan eskime ve bozulmalardan sorumlu olmayıp münhasıran kötü kullanım nedeniyle oluşan zarar ve hasardan sorumludur. Davalının kiralananı kullandığı süre ve kullanma amacı gözetildiğinde olağan kullanımdan kaynaklanan yıpranma ve eskimelerin olacağı kuşkusuzdur. O halde mahkemece alınacak bilirkişi raporu ile hor kullanım nedeniyle oluşan zarar ve hasar belirlenirken her bir kira sözleşmesi ve kiralananın cinsi ve durumu ayrı ayrı değerlendirilerek yine her bir kiralananın kullanım süresi her bir kira sözleşmesine göre ayrı ayrı hesaplanarak kullanım süresi ile orantılı olarak yıpranma payının hesap edilip alacaktan düşülmesi gerekir. Mahkemece gerçek zararın belirtilen şekilde tespit edilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken kira sözleşmelerinin yıl ortalamasının alınması suretiyle hatalı hesaplama yapılan bilirkişi raporuna dayalı olarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.” İlerleyen zamanda daha önce olduğu gibi kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye davası Yargıtay kararları, sitemizde yer alacaktır. Konulara dair net ve son bilgiler için lütfen avukatınıza danışınız…