İşçi Hakları Nelerdir? İşten Çıkarılan İşçilerin Hakları!

İşçi Hakları Nelerdir? İşten Çıkarılan İşçilerin Hakları!

İşçi Hakları Nelerdir? İşten Çıkarılan İşçilerin Hakları!

Özetle işçi hakları nelerdir yanı sıra işçi hakları avukatının yardımı olur mu veya işçi hakları nelerdir 2021 yılı işçi hakları avukatı İstanbul özeli gibi konuları, irdeleyeceğiz.

Çalışanların işlerine son verildiğinde, neler yapması gerektiğine dair en özet bilgileri, sizlere sunuyoruz. İşe başlarken işveren ve işçi arasında yapılan iş sözleşmesi, iş akdi son bulduğunda tarafları yasalarla korumak adına yapılır. İşçi hakları nelerdir, peki bu sözleşme ve kanunlar önündeki geçerlilikleri nelerdir?

Öncelikle işçilerin işten çıkarılmalarının sebebi, işçiden kaynaklı ve kanunlarda yeri olan olumsuz hallerden değilse, işçinin alacağı bir çok hak vardır! Buna keza işten çıkarılan işçinin haklı veya haksız olması halinde dahi, yasalar tarafından korunan hakları vardır. Bu bağlamda işçi hakları avukatı konusunda uzman kadrolarla, fikir alışverişi yapılabilir.

İş sözleşmesinin, işveren tarafından feshedilmesi halinde, duruma göre maddi manevi çeşitli kayıplar söz konusu olur. Bu tür durumlarda işçi için önemli hakların da var olduğunu bilmek, haklarınızı araştırmanız gerekmektedir.İşte özetle işçi hakları nelerdir 2021 yılı güncel bilgileri.

 

İşine Son Verilen İşçinin Hakları

Sayın okur, 4857 sayılı İş Yasası’na göre işçilerin hakları ele alınıp savunulmaktadır. İşçinin haklı olduğu durumlarda genelde işveren, anlaşma yoluna gitmektedir. Ayrıca işçi ve işveren “ikale anlaşması” yaparak ilgili iş sözleşmesini bozarak, yeni bir sözleşme yapabilirler.

İkale sözleşmesi” işveren ile işçi arasında yapılan, kelime manası olarak da anlaşmayı bozan yeni bir sözleşmedir. İkale sözleşmesi bu anlamda işçi ve işverenin işe girerken konuşup anlaşmaya vararak yaptıkları sözleşme misali, işten ayrılırken konuşup anlaştıklarında bunu sözleşmeyle netleştirirler.

 

İşine Son Verilen İşçinin Hakların Nelerdir?

1. Kıdem tazminatını alır.

2. İhbar tazminatını alır.

3. Birikmiş ücretli izinlerin ücretini almalıdır.

4. Fazla mesailerinin ücretlerini almalı.

5. İşten çıkış ihbarın yapıldığı güne kadar ki maaşını, işçi almalıdır.

6. İşten kovulan işçiler haklı olduğunu kanaatindeyse, işe iade davası açma hakları vardır.

7. Eğer taraflar arasında ikale sözleşmesi varsa, işveren işsizlik ödeneği için vermesi gereken paranın tamamını, işten çıkardığı işçiye temin etmelidir.

8. İşten anlaşarak çıktığı için işveren, söz konusu süreyi göz önüne alarak 2-3 maaş ikramiye ödemesi dahi yapabilir.

Sayın okur işçi hakları avukatı İstanbul ve Tekirdağ gibi farklı illerden mahkeme kararı örneklerini de sunabiliriz.

Whatsapp’tan Mesaj Gönder

 

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

ÜLGEN Hukuk Bürosu

BİZE ULAŞIN