Burada sizden gelen soruları da kira tespit davası Yargıtay kararları 2021 yılı bilgileri de alt kısımda yer alan detaylar gibi konular da yer almaktadır. Şimdi özetle kira tespit davasında görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemeleri olduğunu belirterek, konuya başlayalım.
Sayın okur, mal sahibi tarafından eski kiracılar hakkında, kira bedelinin günümüz rayiçlerine göre çok düşük kaldığı durumlarda, ilgili mahkemeye başvurulabilir. Söz konusu olan mülkün bulunduğu mahallende, keşif yapılır çevredeki emsal dairelerin kira bedelleri araştırılır ve ona göre, ortalama bir kira bedeli tespit edilir. Bu süreçten sonra ödenecek aylık kiranın, bilirkişiden alınacak rapor sonucu mahkemece tespiti sağlanmış olur. Buna bağlı olarak kira tespit davası ne zaman açılır bunu bir yanıyla siz belirlersiniz.
Sayın okurlarımız, kira bedelinin günlük ekonomik koşullar nedeniyle, rayiçlere göre çok yüksek hale geldiği durumlarda ise kiracının da, mal sahibine karşı Sulh Hukuk Mahkemesinde kira bedelinin belirlenmesi davası açma hakkı vardır.
Kira tesit davasında kira döneminin bitiminden önce kira artış talebiyle ihtarname keşide edilmediği takdirde, mahkemece tespit edilecek kira bedeli, bir sonraki kira dönemi için geçerli olmaktadır. Ayrıca kiracının aidat yakıt vesaire giderleri ödememesi, mal sahibine temerrüt sebebiyle tahliye hakkı vermez. Yanı sıra kira tespit davası harca esas değer 2021 yılı net rakamları veremiyoruz. Çünkü bu değer yıllık kira bedeli üzerinden belirlenir.
Kira tespit davası ne kadar sürer 2021 yılı güncel bilgilerine göre net olamamakla beraber, kira tespit davası ortalama olarak 8 ay sürer.
Güncel hukuk bilgileri için sorularınızı yöneltiniz.